fbpx

Diga dentara

Share:

Diga dentara este o folie elastică, de obicei din latex, care se montează pe o ramă și asigură izolarea unui dinte sau a unui câmp de tratament de restul mediului bucal, oprind astfel accesul bacteriilor și a excesului de fluide în zona tratată. Poate fi folosită pentru restaurări dentare (se restabilesc părți ale unui dinte fracturat la forma, structura și funcționalitatea anterioară), tratamente endodontice (tratamente de canal, obturații de canal), implanturi dentare ș.a.

Avantaje

Folosirea sistemului de izolare cu diga dentara oferă o serie de avantaje cum ar fi:

– blochează accesul bacteriilor în zona de tratament;

– diga dentara îmbunătățeste vizibilitatea asupra zonei de tratament prin menţinerea retracţiei părţilor moi (buze, limbă, obraz) făcând astfel tratamentul mai sigur.

– previne înghițirea fluidelor, a materialelor sau a altor substanțe rezultate în urma diverselor tratamentelor stomatologice făcând astfel procedura mai confortabilă și mai sigură;

 – diga dentara izolează zona de tratament și oferă un spațiu curat și uscat crescând astfel rata de succes a procedurii;

 – protejează părţile moi ale pacientului de contactul cu diferite substanţe iritante;

– prin controlul umidităţii şi contaminării, diga dentara optimizează proprietăţile materialelor restauratoare.

Dezavantaje

Deși din punct de vedere medical nu există dezavantaje pentru folosirea sistemului de izolare cu diga dentara, acestea nu sunt esențiale pentru toate tratamentele. Un studiu realizat de American Dental Association arată că 53% dintre medicii stomatologi americani nu folosesc diga dentara.

Câteva dezavantaje ale sistemului de izolare cu diga dentara sunt:

– poate necesita timp pentru a se aplica și poate încetini procedura de tratament;

– de cele mai multe ori pacienții nu doresc să folosească diga dentara pentru că o consideră incomodă și le este foarte greu să comunice. Deasemenea pacienții care suferă de calustrofobie consideră diga dentara inconfortabilă;

– nu se recomandă utilizarea pentru dinții malpoziționați sau pentru molarul de minte – izolarea cu diga dentara nu este potrivita pentru acest tip de tratament pentru ca este dificil de poziționat diga în jurul dintelui (sau dinților) vizat.

Încă din 1864 când Dr. Sanford Barnum a creat acest dispozitiv, stomatologii l-au folosit pentru a crea un mediu de tratament mai sigur iar folosirea sistemului de aspirație, a rolelor de bumbac, a dispozitivelor de retracție și a compreselor absorbante de tifon sunt doar câteva dintre cele mai comune alternative la sistemul de izolare cu diga dentara. Acest lucru nu înseamnă însă ca diga dentara a devenit învechită, ci doar că în anumite situații se folosesc cu succes alternative mai rapide și mai accesibile.

Clic AICI pentru a vedea cum se aplica DIGA DENTARA!

Acum că știi ce înseamnă diga dentara, sper să te simți mai confortabil dacă medicul dentist o va folosi și în cazul tău iar dacă ai întrebări, contacteaza-ne!

Clinica stomatologică Eurodent

Clinica stomatologică Eurodent

​Str. Baba Novac nr. 6, bl. T2, sc. D, ap. 64, Sector 3, București
Mobil: 0754470604
Email: eurodentmilenium@gmail.com

Related Post

Coroanele dentare reprezintă una dintre cele mai comune soluții în stomatologie atunci când vine vorba de restaurarea și protejarea dinților deteriorați. Fie că ai nevoie de o coroană dentară pentru a acoperi un dinte fracturat sau pentru a completa un implant dentar, este important să înțelegi care sunt opțiunile disponibile și cum să o alegi …

Ce este parodontoza? Parodontoza, cunoscută și sub numele de boala parodontală sau parodontită, este o afecțiune cronică a gingiilor și a structurilor de susținere a dinților. Aceasta poate duce la pierderea dinților dacă nu este tratată corespunzător. Boala începe de obicei ca o gingivită, o inflamație ușoară a gingiilor, dar poate progresa și afecta osul …

Granulomul dentar este o inflamatie a tesuturilor parodontale, se formeaza din cauza infiltrarii bacteriilor la varful radacinii si a osului din jurul ei si poate evolua pana la formarea unui chist care afecteaza si dintii vecini. Este o complicatie datorata cariilor netratate (parodontita, pulpita, canalul radicular tratat incorect) sau leziunilor mecanice iar diagnosticarea acestei afectiuni …

Diga dentara este o folie elastică, de obicei din latex, care se montează pe o ramă și asigură izolarea unui dinte sau a unui câmp de tratament de restul mediului bucal, oprind astfel accesul bacteriilor și a excesului de fluide în zona tratată. Poate fi folosită pentru restaurări dentare (se restabilesc părți ale unui dinte …

Pacientii ideali pentru implanturi dentareÎn medicina moderna s-a ajuns ca stomatologii să recomande implanturi dentare în locul protezelor, acestea fiind sunt o opțiune mai bună și mai eficientă pentru înlocuirea dinților. Cu toate acestea, nu toți pacienții sunt buni candidați pentru implanturi dentare. Aflați mai multe despre tipul de persoane pe care stomatologii îl recomandă pentru procedura …

Ce este plomba dentarăO plombă este modalitatea de a restaura un dinte deteriorat de carii și a-i reda funcția și forma normală. Pentru îndepărtarea cariei si reconstrucția dintelui medicul stomatolog îndepărtează mai întâi partea cariată a dintelui, curăță zona afectată și apoi reconstruiește cavitatea curățată cu un material de umplere.Prin închiderea spațiilor în care pot …

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *