Este o specialitate ce tratează metodele de restaurare morfofunctionale si estetice a aparatului dentomaxilar cu ajutorul unor proteze biocompatibile. Aceste lucrări protetice pot fi :

Lucrări fixe

  • coroane
  • punți

Lucrări mobile :

  • acrilice
  • elastice
  • scheletate
  • cu sisteme speciale (capse , magneti)
  • pe implanturi

Cand in urma cariei se distruge o mare parte din țesutul dur dentar, acesta nu se mai poate reface printr o simpla plomba  Dintele având pereți subțiri se pot rupe si este necesară acoperirea lui cu o coroana dentara.

In situatia in care dintele trebuie extras (este irecuperabil), se poate înlocui cu implant peste care se pune o coroana sau punte dentara. In cazul pierderii tuturor dinților de pe arcade sau a majorității lor, este indicată o proteza dentara mobila (acrilica sau scheletata care trebuie îndepărtată zilnic) sau fixa (înșurubata pe implanturi). Sunt foarte multe optiuni pentru  materialele din care se realizează lucrările dentare fixe, iar cateva exemple pot fi : metal acoperit din compozit, metal cu ceramica, zirconiu, zirconiu acoperit de ceramica, ceramica presata fără suport metalic etc.

Lucrările protetice pe implanturi sunt fixe, înșurubate sau pot fi  fixate pe 2-4 implanturi cu sisteme speciale (capse, bara Dolder, magneti, etc)

Avantajul protezelor fixate pe implanturi este net superior protezelor clasice. Pacientul poate vorbi cu ușurintă, poate mânca bine, poate savura gustul alimentelor (nu acoperă bolta palatină). In cazul in care pacientul mai are 2-4 rădăcini recuperabile se pot aplica pe ele pivoți cu capse, magneti, iar proteza este mult mai fixa .

Dintre lucrările fixe cele mai estetice sunt din ceramica presata  fără suport metalic). Din ceramica presata se pot face doar lucrări mici 1-2 dinti.

Zirconiu este un material nou, biocompatibil, translucid, lucrările in zona gingiei nu vor avea acea nuanță de gri pe care o pot avea cele cu metal. Este foarte precis, singurul dezavantaj fiind costul usor mai ridicat.

Stabilirea unui plan de tratament corect se face după analiza pacientului (dinti si suport muco-osos), radiografii, tomografii, modele de studiu, simulări pe calculator. Planul de tratament este personalizat pentru fiecare pacient in parte, așa ca in cabinet analizam toate informațiile pentru a obtine la cel mai bun rezultat!