Prevenția reprezintă o ramura importantă a madecinei in general. In tarile vest europene si SUA, prevenția este foarte bine pusă la punct, funcționează si sunt protocoale care sunt respectate. Din pacate in ultimiiani profilaxia ocupa un loc puțin important, copiii nu mai sunt dispensarizati in cabinetele dentare școlare, nu sunt verificați regulat pentru a putea surprinde anumite leziuni in faze incipiente. Prevenția leziunilor din cavitatea orala înseamnă leziunile dentare, dar si leziunile mucoaselor care pot fi recunoscute in faze incipiente, precanceroase. Este mult mai bine sa prevenim decât sa tratam. Este mai simplu, mai ușor, fără durere si mai ieftin.

In cabinetul dentar pe lângă consultație si verificarea cariilor, se realizează un periaj profesional, detartraj, fluorizare o data pe an, sigilarea dinților nou apăruți, îmbunătățirea tehnicii de periaj. Pacienții cabinetului care se prezintă in mod regulat la control primesc periajul profesional grratuit. Pentru a preveni apariția cariilor, pentru un zâmbet frumos si luminos se recomanda sa :

  • Avem o dieta echilibrata
  • Igiena orala corecta si completa (periaj , ața dentara , apa de gura )
  • Fluorizare locală
  • Sigilarea dinților copiilor
  • Vizita regulata la cab stomatologic pentru depistarea leziunilor incipiente dentare si ale mucoaselor

Din punct de vedere al dietei este recomandat sa evitați gustările ce conțin zahar, înlocuirea băuturilor îndulcite carbogazoase cu apa sau sucuri naturale. Este bine a nu se consuma dulciuri lipicioase: jeleuri, caramele, marțipan. Un regim bogat in hidrocarbonate (dulciuri) creste riscul producerii de carii .

După consumul de dulciuri se recomanda a se clăti gura cu apa, consumul unor fructe sau legume fibroase: mar, morcov.

Periajul trebuie făcut de minim doua ori pe zi odată cu apariția primilor dinti. Este foarte important sa nu ne culcam fără sa ne spălam pe dinti. După periajul de seara nu mai bem si nu mai mâncam nimic .

Se recomanda o data pe an realizarea unei fluorizari in cabinet, astfel dinții devin mai puternici si mai rezistenți, remineralizarea cariilor incipiente.