Implantologia este domeniul cel mai nou si avansat al chirurgiei dentare, pentru ca un număr tot mai mare de pacienți solicita înlocuirea dinților lipsa prin implanturi si nu prin punți.

Calitatea vieții, confortul sporit oferit de lucrările dentare pe implanturi au schimbat viața multor pacienți, astfel pot zâmbi din nou, simt gustul alimentelor, pot musca alimente dure, cea ce nu se întâmpla la cei protezati cu proteze acrilice simple.

Implantul este o piesa metalică gen șurub plasata printr o intervenție chirurgicală in oasele maxilare, in vederea înlocuirii unuia sau mai multor dinti lipsa. După plasarea implantului se poate realiza o lucrare provizorie, dar lucrarea definitiva se va realiza după 3-6 luni, timp in care implantul se osteointegreaza .

Implanturile si bonturile protetice sunt din titan de înaltă puritate acesta fiind materialul cu cea mai buna bio-compatibilitate.

Fiecare situație trebuie evaluată si investigata (analize de sânge, radiografie, tomografie), iar pacientul va fi informat de câte implante are nevoie, despre intervenții ajutătoare necesare (aditivi, sinus lift) precum si costul estimat al acestora .

Rata de succes a unui implant depinde de:

 • calitatea si cantitatea osului
 • starea generală a pacientului
 • igiena orala
 • fumat
 • prezentarea periodica la controale stomatologice

Riscul de pierdere a unui implant este mai mare la pacienții cu igiena orala deficitara.

Rata de succes înregistrată la pacienții cu implanturi este mare (90%), durata medie de viața este de 8-10 ani, dar îngrijite corect ele pot dura toată viața.

Inserarea unui implant de dimensiuni suficiente in zona posterioară a maxilarului superior cu resorbție osoasa masiva este posibila numai după realizarea unei intervenții denumită sinus lift.

Ridicarea membranei sinusale se poate realiza prin doua proceduri:

 • Sinus lift intern

 • Sinus lift extern

Sinus liftul intern se realizează in aceeași ședinta cu implantul.

Sinus liftul extern se realizează in ședinta diferită când resorbție osului este mare si necesita adiție osoasa. Dupa o perioada de 6-8 luni se trece la inserarea implanturilor. Urmeaza după 4-6 luni etapa protetica, in care se realizează lucrările protetice definitive. Acestea pot fi făcute din metal cu ceramica sau zirconiu cu ceramica. Bonturile protetice pot fi deasemenea metalice sau pentru o estetica foarte buna, din zirconiu.

Din punct de vedere al compatibilității dintre implant si organism, in cazuri extrem de rare apare o alergie la una din componentele implantului. Circula multe povesti cum ca Implanturile pot fi respinse de organism, ceea ce se întâmpla foarte rar. Aprecierea foarte amănunțită a osului (densitate, dimensiuni) colaborate cu analiza amănunțită a stării de sănătate a pacientului, planificarea si alegerea atenta a tipului de implant, reduc foarte mult șansele unui eșec in stabilitatea implantului.

Confortul pacienților cu implant dentar este asemanator cu cel al dinților naturali, îmbunătățind masticatia si oferind avantaje estetice.

Pentru a putea aprecia foarte bine succesul integrarii implantului este recomandat ca pacientul sa vina cu un set de analize uzuale. Orice persoana cu stare de sănătate relativ buna poate fi candidat pentru un implant dentar. Persoanele care suferă de diabet zaharat, osteoporoza, tare sangvine, infarct miocardic recent, pacienți iradiați nu sunt candidați pentru implanturi decât după stabilizarea stării de sănătate. In cazul pacienților cu bruxism, implanturile se pot mobiliza datorită forțelor foarte mari distribuite implanturilor.

O atenție deosebita trebuie acordată persoanelor care fumează foarte mult. Durata de viața a implantului este scurtata considerabil de fumat. Se recomanda întreruperea fumatului in perioada înserării si osteointegrarii implantului, renunțarea la fumat definitiv sau măcar scăderea numărului țigărilor pe zi.

Pacienții, in cazul pierderii unuia sau mai multor dinti au de ales între a si pune implanturi sau a realiza o punte dentara. Trebuie luați in considerare mai multi factori:

 

 • Costuri – costul implantelor este de cele mai multe ori mai mare decât al unei punți dentare mai ales daca lipsesc 2 sau 3 dinti. Uneori este nevoie de proceduri suplimentare (sinus lift, adiție de os) care cresc costul final
 • Timpul in care se completează dinții lipsa - puntea dentara poate fi realizată in 2 ședințe, pe când lucrarea finala peste implant poate fi făcută peste 4-6 luni. Uneori se poate insera implantul in aceeași ședinta cu extractia dar peste implant se va face o lucrare provizorie .
 • Estetic – implantul ofera cele mai bune rezultate, dar sunt punți ceramice care din punct de vedere estetic arata foarte bine.Protecția dinților vecini – aici implantul are un mare avantaj in a proteja dinții vecini. Nu este nevoie de prepararea dinților ca in cazul punților. Implantul primește o coronița proprie , dinții vecini rămânând neatinși
 • întreținerea , igenizarea– in cazul implantelor este mult mai ușoară , se poate peria ca orice alt dinte , se poate folosi ața dentara . In cazul punților este nevoie de îngrijire specială pe sub corpul de punte siinterdentar .
 • durabilitate -un implant foarte rar trebuie înlocuit . Acestea sunt confecționate din metal tare ( Titan ) si rezista la carii si probleme gingivale .

 

Durabilitatea unei punți este de aproximativ 10 ani pentru ca apar retractii gingivale , carii , retractii osoase .

 

In concluzie, trebuie analizat foarte bine fiecare caz si luată cea mai buna soluție .

Tipuri de implanturi recomandate :

 • Implant Miss

 • Implant Megagen

 • Implant Bredent

 • Implant Rezista